Saturday, 3 August 2013

Masyaallah..!! Apa dah jadi ngan Pas neh...

Gambar dari Facebook


“Din Ayam” nafi sebagai menantu berkuasa, anggap diri penyelamat PAS

Zaharudin Muhammad.Zaharudin Muhammad mengakui beliau adalah tulang belakang mempertahankan jati diri PAS dalam usaha kelompok kecil parti itu untuk menjatuhkan kredibiliti kepimpinan tertinggi parti itu, tetapi menafikan dirinya sebagai seorang menantu presiden parti yang berkuasa.

Menantu kepada Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu berkata, beliau terpaksa menjadi entiti sokongan kepada presiden semasa Pilihan Raya 2013 kerana wujud usaha sabotaj daripada kelompok dalaman parti yang mahu prestasi PAS merosot.

Beliau turut menyelar laporan The Malaysian Insider sebelum ini yang menyebutnya sebagai menantu berkuasa dalam PAS dengan menafikan perumpaan dirinya dan Abdul Hadi seperti hubungan Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin dan bapa mertuanya, mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

“Saya rasa lucu dengan perkaitan yang cuba diketengahkan. Jika perumpamaan itu diguna pakai, siapakah yang memegang watak sebagai Tun Dr Mahathir Mohamad dan siapa pula Datuk Seri Najib Razak?

“Adakah ini cubaan menjatuhkan Abdul Hadi oleh 'Mahathir PAS' sebagaimana Mahathir Umno pernah jatuhkan Pak Lah? Jadi, siapa ‘Najib PAS’ yang hendak gantikan Abdul Hadi?" katanya merujuk kepada perdana menteri paling lama berkuasa dan nama timangan kepada Abdullah.
Katanya, beliau akan menampilkan saksi berhubung dakwaan itu jika diperlukan yang membawa maksud bukanlah dirinya menjadi punca tetapi isu sebenar adalah usaha mengambil alih jawatan presiden.

Ahli Majlis Syura Ulama PAS itu turut menafikan dakwaan menuduh dirinya sebagai punca kekalahan Pakatan Rakyat (PR) di kawasan Kota Damansara pada PRU13 lalu dengan membangkitkan siapa pula yang harus dipersalahkan atas kekalahan PR di Sungai Acheh, Labuan, Bukit Besi dan tempat lain yang juga berlaku pertindanan kerusi antara PAS dan PKR.

Katanya, kekalahan PR di Kota Damansara bukan disebabkan PAS bertanding malah congakan 7,312 undi yang diperolehi PAS akan pergi kepada Parti Sosialis Malaysia (PSM) adalah kiraan tidak berasas.

“Kenapa pengundi PAS, PKR Melayu dan masyarakat awam berjumlah 7,312 undi tidak memberikan undi kepada PSM dalam keadaan mereka dimaklumkan PAS tarik diri dan billboard calon PAS dipatahkan?

“Ini kerana, sebahagian daripada 7,312 undi itu adalah undi protes terhadap PSM atas sebab yang bagi saya tidak sesuai untuk disebutkan secara awam kerana maklumat seperti ini akan menguntungkan Umno.

“Saya ada data dan fakta yang menunjukkan bahawa 7,312 undi ini belum tentu akan menyokong PSM jika PAS tidak bertanding. Perlu diketahui, pengundi Kota Damansara bukan pengundi kampung yang sama ada tegar PAS atau Umno tetapi pengundi berpendidikan yang menilai setiap inci pergerakan calon dan parti,” katanya yang lebih dikenali sebagai Din Ayam.

Sebelum ini, Zaharudin menempelak Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad yang dituduh menjadi puca kekalahan PR di Kota Damansara dengan memetik Khalid selaku ketua perunding kerusi di Selangor gagal mengambil kira pandangan PAS Kawasan sehingga berlaku pergolakan parti.

Dalam laporan sebelum ini, The Malaysian Insider mendedahkan Zaharudin dikatakan akan memainkan peranan besar dalam pemilihan PAS akhir tahun ini apabila terdapat gerakan untuk menyingkirkan golongan profesional daripada kepimpinan tertinggi parti Islam itu untuk digantikan dengan golongan ulama.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Temerloh, Nasrudin Hassan mempertahankan Din Ayam dengan mengatakan bukan Zaharudin sahaja yang berstatus menantu kepada pemimpin utama jamaah PAS malah ramai lagi pernah berstatus menantu kepada pemimpin PAS sebelum ini, malah ada berstatus anak kepada pemimpin utama parti Islam itu.


TERBAKAR: Depa neh lagi teruk menghina Islam rupanya [Tengok la SIAPA...]

Antara penghinaan pemimpin BN tentang Islam sejak merdeka

Kes penghinaan Islam di Internet oleh pasangan Alvin Tan Jye Yee dan Vivian Lee sedang disiasat dan bakal berdepan hukuman.Penghinaan seumpama ini, bukannya pertama kali malah lebih mengecewakan ialah pemimpin Barisan Nasional yang mula mengorak langkah bernada celupar apabila membicarakan tentang agama Islam yang dikasihi umat

Bertitik-tolak dari situ, banyak pihak mula memberanikan diri mencela agama Muhammad sehingga kini sudah menjadi satu kebiasaan untuk memperleceh, mempergunakan dan mempersendakan agama.

Lebih mengecewakan, orang awam dikenakan tindakan keras sebaliknya melibatkan pemimpin BN, terlepas hukuman begitu sahaja.

Berikut antara petikan penghinaan pemimpin BN tentang Islam yang kita tercintai:

1."..apakah kita nak jadikan ini ukuran agama Islam kerana kita berjanggut maka kita Islam. Kononnya Sunnah Nabi. Kita tak tau. Kita tak tau sebenarnya macam mana janggut dia. Di zaman itu nak cukur pun mudah ke? Dia bukan ada Gillette. Zaman nabi ada Gillette ke, tak dak. Pisau cukur pun tak dak masa tu. Jadi masalah macam mana nak cukur masa tu. Lepas itu, dia berjalan sana sini naik unta. Bukan nak dapat air banyak...di padang pasir". - Tun Dr. Mahathir Mohamad di Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997.

2.- "Hukum rejam kepada penzina adalah primitif." - Bekas PM, Tun Dr. Mahathir Mohamad (3 Mac 1994, Nilam Puri, Kelantan)

3."Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan. Ini sangat memalukan ummat Islam, kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.”
-Tun Dr. Mahathir Mohamad (14 Julai 1992)

4."Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan." - PM, Dato' Seri Najib Tun Razak (20 April 1983)

5."Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawab jika berlaku huru hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu. Rakyat harus menyoal perlaksaaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud, bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu. - Dato' Seri Najib Tun Razak, (20 April 1992)

6.Wanita (terutama ibu tunggal) yang terpaksa menjual diri untuk membesarkan anak.Dalam keadaan biasa, memang melacur itu haram. Tetapi jika terdesak dan darurat, ia dimaafkan - Dr Mashitah Ibrahim melalui kolumnya diakhbar 21 Jun 2005

8.Presiden MCA, Dr Chua Soi Lek; Naib Presiden MCA, Dr Ng Yen Yen; Ahli Parlimen Labis, Chua Tee Yong; Ketua Wanita Gerakan, Tan Lian Hoe; serta Ahli Parlimen Alor Gajah, Fong Chan Onn mengkritik calon PAS di Tenang, Normala Sudirman yang memilih untuk tidak bersalam dengan lelaki.
- Chua Soi Lek- "Normala memakai sarung tangan untuk bersalam. Jika anda boleh terima ini sebagai satu nilai Islam, silalah undi PAS"
- Ng Yen Yen- "..kenapa (Normala) tidak mahu bersalam dengan pengundi lelaki?" 
- Chua Tee Yong (Twitter) "Normala memakai sarung tangan dan pembantunya bersalam bagi pihaknya. Pastinya dia akan mendakwa ia atas alasan kesihatan dan kebersihan."
- Fong Chan Onn (Twitter)- "Apa akan berlaku jika Normala melihat seorang lelaki dilanggar kereta. Adakah dia akan membantu mengangkat lelaki tersebut?"
- Tan Lian Hoe (tuduh Normala angkuh)- "Bukan sahaja lelaki, apabila dia bersalam dengan perempuan, dia juga memakai sarungtangan. Ini tidak mesra. Adakah dia fikir tangan kita kotor?"
9.Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang (Twitter) - "Kerajaan PAS Kedah yang menasihatkan model lelaki yang muncul di papan iklan (billboard) berpakaian sopan dan tidak memakai seluar pendek kerana takut lelaki 'jambu' di dalam PAS terangsang. Jika PAS menguasai Putrajaya, semua atlit termasuk bukan Islam mesti memakai seluar panjang dan baju berlengan panjang."

10." pelaksanaan hukum hudud akan menjejaskan 1.2 juta peluang pekerjaan dalam sektor perkhidmatan dan pelancongan serta boleh mencetuskan keresahan rakyat terhadap Islam." - Presiden MCA Chua Soi Lek

11.Memo 9 Menteri BN kepada Perdana Menteri pada 2006 mempertikaikan kedudukan undang-undang Syariah.Minta semak semula peruntukan Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan tentang Mahkamah syariah -

-Dato' Seri S. Samy Vellu (Menteri Kerja Raya),
-Dato' Seri Ong Ka Ting (Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan),
-Dato' Seri Lim Keng Yek (Menteri Tenaga , Air dan Komunikasi),
-Dato' Seri Chan Kong Choy (Menteri Pengangkutan),
-Dato' Seri Dr Fong Chan Onn (Menteri Sumber Manusia),
-Dato' Dr Chua Soi Lek (Menteri Kesihatan),
-Dato' Dr Maximus Ongkili (Menteri Jabatan Perdana Menteri),
-Dato' Peter Chin Fah Kui (Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi) dan
-Tan Sri Bernard Dompok (Menteri Jabatan Perdana Menteri).

12. Detik keluaran 15 Oktober 1999 mukasurat 11. Dalam temuramah dengan Ustaz Ahmad Awang mendedahkan bahawa dalam satu ceramah di Sungai Siput, Samy Vellu telah berkata: "Apa, Quran boleh bikin lebuhraya ka?".

13."..Agama telah menjadi candu khususnya kepada orang-orang di Kelantan dan Terengganu" - Dato' Zainuddin Maidin - Straits Times, Singapura keluaran 23 Februari, 2001

14."Undang-undang itu (Enakmen Jenayah Syariah Selangor) jika dilaksanakan adalah langkah kebelakang dan terlampau bodoh untuk digambarkan"- The Star, akhbar MCA

15."MCA sedia keluar BN jika Hudud dilaksanakan”- Presiden MCA Chua Soi Lek 23 September 2011.

16."Hudud tidak akan dilaksanakan di Malaysia, Hudud tidak berpaksi kepada realiti" -PM, Dato' Seri Najib Tun Razak 24 September 2011

17.Memperlekeh dan 'menghentam' langkah Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) melarang pekerja muslim dari bekerja di pusat hiburan yang terlibat dengan arak. - Naib presiden MCA, Dato' Sri Dr. Ng Yen Yen, 16 Januari 1992

18.Mempertikai usaha Majlis Bandaraya Alor Star memperkenalkan Kod Pakaian model Papan Tanda Iklan yang meletakkan pakaian yang menutup aurat bagi model Muslim dan berpakaian sopan bagi non muslim. - Pengerusi MCA Negeri Kedah Datuk Chong Itt Chew


Rakyat DIKENCING: Cerita PANAS sebagai bukti...

Petisyen PRU: Hari itu saya sendiri yang lawan hakim - Misbahul

Petisyen Dun Rungkup ditolak oleh Mahkamah Tinggi Ipoh hanya kerana masalah teknikal. Setelah hakim membuat keputusan menolak dengan kos, saya sebagai pempetisyen memberanikan diri bangun untuk minta izin bercakap.

Kelihatan pegawai polis yang bertugas cuba bangun untuk menghalang tetapi Yang Arif Hakim membenarkan saya bercakap.

Dalam kesempatan itu saya bercakap dua perkara. Yang pertama mohon kos yang dikenakan ditolak @ dikurangkan kadarnya. Keran kos yang dikenakan membebankan dan mendera pempetisyen.

Saya beritahu kos yang dikenakan kepada semua pempetisyen sebelum ini terlalu tinggi dan tidak munasabah.

Yang kedua saya bercakap sepatutnya kes ini tidak perlu ditolak hanya kerana masalah yang begitu teknikal.

Penolakan petisyen ini menyekat hak pemetisyen untuk membuktikan dakwaan yang terkandung dalam afidavit.

Namun hakim tetap dengan keputusannya menolak dengan kos sebanyak RM35 ribu. 30 ribu kepada SPR dan 5 ribu kepada Adun BN. Saya menghormati keputusan yang arif.

Teknikalnya, ada satu salinan avidavit dalam bahasa Melayu dalam satu halaman ditanda tangani oleh peguam, tetapi satu salinan lagi dalam bahasa Inggeris saya menanda tangani. Namun kesilapan penanda tangan itu telah diperbetulkan sebelum ini.

Yang hairan peguam kita tidak pula dibenarkan bercakap untuk berhujah di mahkamah. Saya sebagai pempetisyen dibenarkan pulak oleh mahkamah bercakap selepas hakim buat keputusan.

Kalau begitu apa guna ada peguam, lebih baik pempetisyen sahaja yang mewakili dirinya sendiri untuk berhujjah lawan peguam SPR dan umno.

Tak faham betul sistem perbicaraan pilihanraya kali ini.

Persoalan lain, mengapa kos-kos yang dikenakan berbeza antara satu sama lain. Rungkup rasanya yang paling rendah berbanding yang lain, ada yang dikenakan sehingga lebih RM100 ribu.

Isu penolakannya pula berkisar isu teknikal sahaja. Ini menunjukkan hakim boleh guna budi bicara bagi menentukan kos.

Adilkah sistem perundangan di negara ini? Rakyat berhak buat petisyen bila meragui perjalanan pilihanraya, tetapi petisyen ditolak mentah-mentah di peringkat awal lagi tanpa membenarkan pihak peguam menjawab di mahkamah.

Sepatutnya bantahan itu yang ditolak supaya bila perbicaraan dijalankan masing-masing pihak akan buat penghujahaan.

Pempetisyen ada hujahnya, responden juga ada hujahnya. Selepas itu hakim buatlah keputusan. Saya percaya pempetisyen dan rakyat lebih puas hati dengan cara begini sekalipun keputusan tidak menyebelahinya. 

Sebelum ini rakyat sering dicabar oleh SPR, kerajaan dan umno untuk failkan petisyen di mahkamah kalau tidak puas hati.

Bila petisyen dibuat, peringkat awal lagi ditolak dengan alasan-alasan yang begitu teknikal dan setengah tu tidak munasabah.

Jadi apa ertinya petisyen dibenarkan tetapi keputusannya seolah-olah sudah ada.

Ini menimbulkan persepsi negatif rakyat terhadap sistem perjalanan bicara pilihanraya di negara ini.


GEMPAQ: Ada harapan HARGA barang akan naik lagi [Tengokla KENAPA...]

Hadiah PRU: Harga minyak RON95 akan naik ?

Minggu lalu semasa berada di stesen minyak menunggu giliran, penulis sempat bersembang dengan seorang pemandu lori yang juga sedang menunggu giliran di pam minyak. Beliau memberitahu penulis dia ada mendengar desas-desus bahawa harga minyak RON95 akan naik sebelum hujung tahun ini.

Berita tersebut adalah satu lagi tamparan kepada rakyat selepas mendengar berita bahawa tarif elektrik juga akan dinaikkan. Ini bererti mula bulan Januari tahun depan, harga minyak RON95 dan tarif elektrik akan mengalami kenaikan serentak.

Pada masa kini, Polisi Gaji Minima RM900 masih belum dilaksanakan lagi. Pekerja-pekerja yang berpendapatan rendah pun sudah penat menunggu, seperti menunggu kucing bertanduk sahaja. Ramai daripada mereka telah pun merungut bahawa harga barang semakin naik sementara gaji mereka tidak naik.

Oleh kerana Pakatan Rakyat tidak menang Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU13), maka ramai warga miskin dan golongan berpendapatan rendah bakal mengalami masa depan yang malap apabila tiba bulan Januari nanti kerana kerajaan tidak berupaya mengawal kenaikan harga barang.

"Apa sudah terjadi kepada slogan 'Rakyat Didahulukan' yang sering dilaung-laungkan oleh Kerajaan BN?

Justeru itu, berita yang paling buruk untuk kebanyakan warga marhaen pada tahun ini ialah: Pakatan Rakyat kalah PRU13. Ini adalah kerana jika Pakatan menang, harga minyak sudah diturunkan dan harga barang lain akan distabilkan pada paras ketika itu juga," kata Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dari PAS.


PANAS: Pandainya ahli PAS neh cari penyakit [Tengok la SIAPA...]

Ahli PAS mahu "Din Ayam" dihadap ke JK disiplin parti

Seorang anggota seumur hidup PAS membuat aduan kepada Jawatankuasa Disiplin berhubung kenyataan anggota Majlis Syura Zaharuddin Muhammad, yang juga menantu presiden, kerana menuduh terdapat sabotaj dalaman secara terbuka.

Dalam surat yang dihantar hari ini yang salinannya diberikan kepada Malaysiakini, Zulhazmi Shariff menggesa jawatankuasa displin menyiasat kesahihan dakwaan Zaharuddin yang dikatakan berlaku semasa pilihan raya umum lalu.

Bagaimanapun, jika ia ternyata tidak benar, penuduh patut dikenakan tindakan kerana mencemarkan imej parti di mata masyarakat, kata Zulhazmi (atas).

Pengamal undang-undang itu mencadangkan Zaharuddin disiasat bawah fasal 82(1)(g) perlembagaan PAS, berkaitan tindakan yang menyalahi dan merugikan kepentingan parti.

Beliau merujuk tulisan Zaharudin di Facebook yang menjawab laporan sebuah portal berita yang mendakwanya mempengaruhi Datuk Seri Abdul Hadi Awang menandatangani watikah calon PAS Kota Damansara, yang kemudiannya menyebabkan pertembungan dengan PKR.

"Berdasarkan tulisan tersebut sangat jelas, terang dan nyata bahawa Saudara Zaharudin Muhammad menyebut dan membuat tuduhan terbuka bahawa ada unsur-unsur sabotaj dalaman semasa pilihan raya umum ke-13, malah usaha sabotaj tersebut bertujuan menjatuhkan presiden dan timbalan mursyidul am (Datuk Haron Din).

"Ini adalah suatu tuduhan yang berat secara terbuka yang boleh menyebabkan pelbagai spekulasi buruk terhadap mana-mana pimpinan PAS mahupun ahli-ahli biasa PAS dan secara tidak langsung memberikan imej negatif terhadap PAS sendiri," surat itu dipetik.

Malaysiakini sudah menghubungi Zaharuddin (atas) bagaimanapun belum terdapat reaksi diberikan setakat ini.


PANAS: Janji MADEY yang paling tak boleh BLAH...

Janji yang tak tertunai malah menelanjangkan mereka kepada penipuan yang berlarutan hingga kini...

Mereka kata pendidikan percuma yang mahu dilaksanakan oleh PR akan menjadikan negara ini bankrap, muflis.

Cuba tanya mamak kutty... betul ke? Kalau madey tu masih belum nyanyuk, tentu dia ingat suatu masa dulu dialah orangnya yang keluarkan kata-kata seperti diatas dan pastinya dia pun bersetuju dengan saranan dan dasar-dasar pendidikan PR....

Amacam...?


Malunya jadi bangsa Amno: KESIAN sungguh sapa yang jadi anak cucu depa...


BUDAYA TURUN TEMURUN AMNO

Inilah dia budaya turun temurun puak-puak bangsa Amno... Kesian la sapa yang jadi anak cucu depa...


Jom Raya....!!!!Jom Raya... Raya... Raya...!!!!

Layan jelahhhh.... hahahaha....!!!!

Jangan Salahkan Polis... hahahaha... Lawak Iftar..!!!!

Gua berusaha dalam sepanjang Ramadhan ini untuk tidak memaki hamun makhluk2 bodoh dari kalangan Menteri2 BN beb...., tapi apakan daya... disebabkan tak boleh nak tahan gelak guling2 dengan statement dan ayat gampang dari mulut menteri2 bn nih... gua belasah tetap belasah....

Dalam Sinar harian, si Zahid Komidi mengatakan;
"Sebagai contoh, di New York, Amerika Syarikat, seorang polis berkhidmat untuk 35 penduduk berbanding seorang polis di Malaysia berkhidmat untuk 700 penduduk untuk sesuatu kawasan," katanya.


Apa justifikasi yang di gunapakai oleh si komedian KDN tu membandingkan Amerika dengan Malaysia...????

Ooooo... baru gua paham, Menteri Komedi tu cuba menyampaikan pada rakyat bahawa penduduk Malaysia lebih ramai daripada penduduk Amerika jadi amatlah sukar untuk membendung jenayah, tambahan pulak dengan masalah kekurangan Anggota Polis.... hahahaha... bijak sungguh kepala hotak menteri ni eekkkk...

Yeaaalaaahhhh.... yeeaaalllaaahhhh... dalam segala hal sekalipun polis tetap tak salah... menteri2 bn pun tak salah... keraaaaa...jaan bn pun tetap tak bersalah... yang menjadi bahan kesalahan atas peningkatan jenayah sekarang ini adalah bekas2 banduan Simpang Renggam... hahahaha...

Itulah kenyataan dari mulut longkang Zahid Komidi...., so... sebagai rakyat Malaysia yang cerdik pandai2 lah kita menilaikannya... hehehehe...

Gua yakin kita semua tidak dilahirkan untuk berjangkit dengan penyakit Bodoh kaaaannnnn...????

Lahad Datu: Sebelum Dan Selepas..???

Zahid Komidi.

Pada 26 April lalu, bekas menteri pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (kiri) berkata, kementerian itu telah mengenal pasti tiga pemimpin pembangkang yang menjadi dalang kepada insiden di Lahad Datu.

Zahid berkata, segala maklumat dan butir-butir mengenai dalang tersebut akan diserahkan kepada pejabat peguam negara untuk tindakan selanjutnya. - sumber.

hahahha... jom gelak dulu... tapi jangan sampai guling2... sabar dulu..., baca apa kata si comedian tu lagi...
"Bila akan diserahkan... tunggu selepas pilihan raya dan tindakan juga akan diambil lepas pilihan raya, kita tidak mahu mereka kata kita bermain politik, jadi kita serah kepada Pejabat Peguam Negara untuk mengelakkan dicapkan sandiwara politik Umno," katanya. - sumber.
hahahaha..... lu orang boleh laaaa.... gelak2 separa guling-gulingan... hahahahaha... dan selepas PRU-13, ini hasilnya....
KUALA LUMPUR: Polis masih belum mempunyai bukti yang cukup untuk mendakwa tiga pemimpin pembangkang yang didakwa menjadi dalang pencerobohan pemberontak Sulu di Lahad Datu, Sabah, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri khalid Abu Bakar.

Beliau berkata, sehingga kini pihaknya masih mengumpul bukti bagi mengheret ketiga-tiga pemimpin pembangkang itu ke mahkamah.

"Siasatan masih lagi dijalankan dan apabila ia sudah lengkap baru kita akan kemukakannya kerana proses ini ini tidak ada had masa. Ia akan berterusan dan tidak akan berhenti sehingga selesai," katanya dalam sidang media selepas acara Sambutan Hari Pahlawan di Dataran Merdeka pagi tadi. - sumber.


muakakakakakaaaaa..... sekarang nih kalau lu orang nak gelak dengan aksi apa cara sekalipun, ikut suka lu orang laaahhhhh.... gua sendiri dah tak bleh blah dengan game diorang nih... lawak siotttt.....

Si Zahid Komidian... punyalah konfiden dengan statement dia.... alih2 si KPN pulak sudah bikin kantoi daaaaaa.....!!!!
 
Walau apapun.... walau kelakar mana sekalipun dengan lawak2 bangang kat atas tuuuu...., memandangkan kita dalam Ramadhan... jadinya... eloklah senyum2 kambing sudah laaaaa.... perbanyakkan makan kurma dan buahan kerana ianya akan mengstabilkan otak dan menyegarkan akal kita supaya tidak menjadi tepu seperti mereka2 itu.... ianya juga adalah agen pencegahan dalam menghindari penyakit berjangkit iaitu "BODOH".... hehehehe....!!!!

Rafidah Aziz belasah Utusan.. Apa macai nak kata?


Tan Sri Rafidah Aziz mendedahkan beliau tersinggung dengan pendirian diambil oleh meja pengarang akhbar milik Umno, Utusan Malaysia yang bersikap keras dengan masyarakat Cina kerana menyokong pembangkang.

Bekas ketua Wanita Umno itu memberitahu The Malaysian Insider beliau tidak bersetuju dengan muka hadapan akhbar itu selepas pilihan raya umum yang menulis, “Apa lagi Cina mahu?”

“Ini sangat salah … tidak betul untuk mengatakan begitu. Saya sangat terkejut.

“Ia bukan satu kenyataan ‘yang sihat’, untuk dinyatakan,” kata bekas Ahli Parlimen Kuala Kangsar itu mengimbas kembali pengalaman peribadinya mendapatkan undi untuk Barisan Nasional (BN) di kawasan berbilang kaum.

Rafidah mengatakan seringkali menikmati sokongan semua tidak kira sama ada mereka Melayu, Cina atau India dan menambah beliau diterima baik oleh bukan Melayu.

“Kita harus menerima mereka terlebih dahulu dan lain-lain akan melihat dan sedar. Kita harus terbuka dan layan semua orang dengan adil… kita tidak boleh kata sesuatu seperti ‘apa lagi Cina mahu’ dan lepas dengannya.”

Menurut Rafidah sesetengah daripada saat tidak terlupakannya dalam politik datang dari bukan Melayu yang tiada kena mengena dengan Umno.

Bercerita mengenai pertemuannya dengan seorang lelaki tua (Cina) beliau berkata, “Saya masih ingat kata-katanya, ‘aiya… kenapa ini macam jadi… kita manyak suka sama you’.”

“Saya terharu akan tetapi saya beritahunya, ‘Tak mengapa pakcik… perkara begini kadang-kadang berlaku,” katanya.

Beliau menambah, “Saya tidak suka bermusuh… Saya suka buat kawan, ia sangat penting pada saya. Kita semua patut jadi begini.”

Apabila ditanya mengenai kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsiaX Azran Osman Rani menyelar akhbar berbahasa Melayu itu, Rafidah mengatakan itu adalah hak peribadinya dan di luar “urusan lembaga pengarah.”

“Itu adalah kenyataan peribadinya mengenai perkara itu. Tidak bolehkah seseorang menyatakan pandangannya zaman ini?” kata Rafidah yang juga pengerusi AirAsiaX.

~ The Malaysian Insider

KPN nafi mengatakan suspek tembak Sanjeevan merupakan rakannya


Tan Sri Khalid Abu Bakar menafikan laporan portal Free Malaysia Today (FMT) memetik dirinya berkata suspek yang terlibat dalam kes cubaan bunuh Pengerusi Mywatch, R. Sri Sanjeevan merupakan rakannnya sendiri.

Menurut Ketua Polis Negara (KPN) itu, ketika sidang media berlangsung semalam beliau langsung tidak menyebut tentang suspek tersebut.

"Dalam sidang media semalam saya tidak pernah mengatakan Sanjeevan dibunuh oleh rakannya sendiri, laporan dari FMT itu tidak benar, katanya melalui akaun Twitter milik beliau.

"Sebelum membuat pelbagai andaian biar kami siasat kes ini sehingga kami dapat mengumpulkan maklumat mengenai kejadian ini," kata beliau lagi.

Bagaimanapun beliau memahami kebimbangan orang ramai terhadap kes bunuh yang semakin meningkat kebelakangan ini.

"Benar ia merisaukan semua orang dan PDRM melakukan sebaik mungkin bagi memastikan keselamatan kita juga menyeru orang ramai untuk bersama dengan kita membanteras jenayah ini," Abdul Khalid berkata.

Semalam FMT melaporkan Khalid memberitahu suspek yang disyaki terbabit dalam kes cubaan membunuh Sanjeevan dipercayai rakanya sendiri.

Mengikut laporan itu tersebut KPN dilaporkan berkata siasatan awal membawa kepada petunjuk yang mengejutkan kerana suspek bukan merupakan penembak upahan tetapi adalah rakan kenalan itu sendiri.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut ekoran siasatan sedang dijalankan diketuai Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah.

Sabtu lalu Sanjeevan ditembak oleh seorang dari dua lelaki berhenti di satu persimpangan di Bahau, Jempol.

Sebelum kejadian itu, Sanjeevan ada membuat laporan polis mengenai ancaman nyawa terhadapnya.

Mangsa dikatakan merancang membuat pendedahan berkaitan dakwaannya mengenai sebahagian pegawai polis terbabit dalam sindiket jenayah berat.

Pada masa ini, Sanjeevan masih dirawat di hospital dan keadaannya dilapor stabil.


~ The Malaysian Insider

Apa yang 'racist' nya dengan kenyataan Pengetua SMK Shah Alam ni?


Pengetua SMK Alam Megah, Shah Alam hari ini mengakui bahawa dia telah memberitahu pelajar-pelajar Cina dan India untuk balik ke China dan India semasa perhimpunan sekolah baru-baru ini.

Bagaimanapun menurut Timbalan Pengerusi MIC Shah Alam, A Prakash Rao, Pengetua yang bernama Yati Dani itu juga telah memberitahu Pelajar-pelajar Melayu supaya "Balik ke Indonesia" kerana bising dalam perhimpunan.

"Tetapi Yati telah memberitahu kami bahawa beliau bersedia untuk memohon maaf untuk meminta pelajar-pelajar bukan Melayu untuk 'balik India dan China," kata Prakash, selepas pertemuan dengan Pengetua tersebut awal hari ini.

Hmmm... apa yang racistnya??.. Anak Cina dia suruh balik Cina.. Anak India dia suruh balik India.. Anak Melayu pulak balik Indonesia...

Mungkin beliau bukanlah seorang yang punya sifat perkauman atau racist sebagaimana yang dituduh oleh banyak pihak tetapi dikuasai oleh perasaan marah pada ketika itu.

Marah dengan para pelajarnya yang degil dan nakal, yang dah berulang kali ditegur olehnya..

Mungkin juga kemarahan itu terbawa-bawa dari rumah.. maklumlah Raya dah dekat ni.. sebelum nak ke Sekolah bertengkar dengan suami dia pasal Raya ni nak balik rumah emak siapa..

Si suami nak balik kerumah emaknya.. tapi si isteri pula (Pengetua) nak balik rumah emak dia.. panas bertengkar pasal nak balik kemana itu maka pelajarnya pula menjadi mangsa..

Maka keluarlah ayat-ayat.. Anak Cina balik Cina.. Anak India balik India.. Anak Melayu pulak balik Indonesia...

Hakikat yang kita perlu terima ialah bukan mudah untuk mengawal disiplin para pelajar masakini, ramai yang bijak-bijak dan langsung tidak takut akan tindakan yang akan dikenakan terhadap mereka oleh pihak Sekolah.

Malah para Guru pula yang takut untuk mengambil tindakan terhadap mereka.. kerana silap langkah bukan masa depan pelajar itu yang gelap tapi masa depan dan periuk nasi mereka sendiri yang terancam dengan tindakan susulan oleh Ibu Bapa pelajar.

Kerana ramai Ibu Bapa yang terlalu sayangkan anak mereka dan lebih mempercayai anak mereka sendiri dari Guru-guru yang diamanahkan untuk mendidik anak-anak kita dan mereka akan bertindak terhadap Guru-guru itu hanya berdasarkan apa yang diberitahu oleh anak-anak mereka.

Contohnya dalam hal yang telah berlaku ini.. silap cakap saja Kementerian Pelajaran nak ambil tindakan.. tambahan pula yang mula-mula membangkitkan isu ini ialah Ketua MIC...

Semalam Malaysiakini melaporkan..

Kementerian siasat kenyataan 'balik China, India'  
Kementerian Pelajaran akan menyiasat dakwaan terkini seorang pengetua sekolah menengah yang dikatakan mengeluarkan kenyataan perkauman, kata timbalan menterinya P Kamalanathan.  
Katanya, perkara itu sudah dibawa ke perhatian kementerian dan siasatan segera akan dilakukan.  
"Kita tidak sesekali membiarkan perkara ini... Jika dakwaan ini benar, tindakan mesti diambil," katanya melalui SMS kepada Malaysiakini.  
Beliau merujuk kepada Ketua MIC Shah Alam A Prakash Rao yang mendakwa ibu bapa mengadu kepadanya berhubung perkara itu.  
Prakash mendakwa, pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Alam Megah memarahi pelajar India dan China dengan menyuruh mereka "balik India dan China".  
Ibu bapa mendakwa, pengetua itu marah apabila pelajar membuat bising semasa ucapannya dalam perhimpunan sekolah.  
Sebelum ini, naib presiden Gerakan A Kohilan Pillay menggesa pengetua itu dipecat jika siasatan mendedahkan dia benar-benar mengeluarkan kenyataan itu.  
Katanya, kenyataan itu, jika benar, merupakan simptom "perkauman terang-terangan" di kalangan penjawat awam dan guru-guru, yang berbahaya jika dibiarkan tanpa disemak.  
Insiden terbaru itu muncul selepas kontroversi "kantin bilik persalinan" di Sekolah Kebangsaan Seri Pristana.

Kakitangan SMK Alam Megah memberitahu Malaysiakini, pengetua itu tidak akan melayan soalan pemberita. 
 
"(Pengetua) tidak akan menerima sebarang panggilan telefon kerana sekolah sudah putuskan tidak membuat sebarang kenyataan melalui telefon," katanya.  
Menurutnya lagi, pengetua juga sebelum itu menghadiri mesyuarat di luar sekolah dan sekarang sedang menunggu "seorang pegawai" lain untuk satu lagi mesyuarat.  
Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan sama ada pegawai itu dari kementerian ~ Malaysiakini

Nampak tak puak dari parti mana yang bersungguh-sungguh memalu gendang perkauman kali ini?

Lagi Mati Ditembak! Kali ini di Parit Buntar dan gambar mangsa tersebar!


Dalam heboh masyarakat bercakap soal kebimbangan berikutan kejadian tembak di sana-sini, hari ini satu lagi kes sama berlaku di Parit Buntar.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.40 pagi tadi, seorang lelaki ditemui maut dengan tiga kesan tembakan pada tubuhnya di kawasan persimpangan Jalan Permai 2.

Lelaki berusia 26 tahun itu dikatakan sedang menunggang motosikal sebelum orang ramai mendengar bunyi tiga das tembakan.


Polis menemui dua kesan tembakan di rusuk kanan dan kesan tembakan di perut serta menemui tiga kelongsong peluru di tempat kejadian yang berdekatan Pejabat Pendidikan Daerah Kerian.

Ketua Polis Daerah Kerian, Superintendan Mat Fauzi Nayan mengesahkan kejadian dan polis masih menjalan siasatan lanjut.

Menurut saksi sebanyak 3 das tembakan telah di lepaskan ke arah mangsa dan 2 darinya kena pada mangsa. Satu di bahagian hati dan satu di bahagian perut.

Tembakan tersebut juga jelas kedengaran dari Sekolah Menengah Panglima Bukit Gantang yang terletak hampir 1 km dari tempat kejadian.

Dikatakan mangsa dengan menaiki motosikal telah ditembak dari jarak dekat oleh 2 orang yang tidak di kenali yang juga menaiki sebuah motosikal.

Menurut laporan polis, mangsa juga pernah mempuyai 5 rekod jenayah lampau.APA?? Noh Omar dah gila?


Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menyelar Pengerusi Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar kerana menggesa pihak berkuasa menyiasat pendedah maklumat dalam kontroversi "kantin bilik persalinan" bawah Akta Hasutan.

"Beliau sudah gila... Inilah apa yang kita panggil penyalahgunaan Akta Hasutan," katanya.

Chua sebaliknya berkata, pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Alam Megah yang sepatutnya didakwa menghasut kerana memberitahu pelajar untuk balik ke kampung halaman nenek moyang mereka.

Berhubung insiden di Sekolah Kebangsaan Seri Pristana, Chua berkata, ibu bapa cuma bimbangkan anak mereka tidak dilayan dengan baik.

Justeru, katanya, ibu bapa patut dilibatkan bersama dalam perbincangan bagi mencari penyelesaian yang baik.

"Pengetua Sri Pristana dan juga Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) patut mendekati ibu bapa. Amat dikesalkan apabila pemimpin kanan Umno seperti Noh boleh mengeluarkan kenyataan sebegitu," katanya.

~ Malaysiakini

Isu Syiah: Taktik UMNO untuk alih perhatian rakyat saja rupanya..


Dalam masa tidak sampai tiga bulan kenyataan Tun Mahathir mengenai Syiah jelas sekali berbeza, sebelum ini katanya menyatakan bahawa permusuhan di antara Sunni dan Syiah ialah mainan politik musuh Islam tetapi baru-baru ini pula katanya pengembangan ajaran Syiah di negara ini akan memecahbelahkan lagi umat Islam .. Kenapa agaknya?

Ini apa yang Tun Mahathir ucapkan pada 22 Mei 2013 dalam sidang akhbar Pelancaran Rayuan Bersama kepada Muslim Sunni dan Syiah oleh Dr. Mahathir dan Khatami di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya..

Dr. Mahathir ketika ditemui pemberita berkata, semua pihak harus menerima dan bertindak matang dalam mengemukakan perbezaan pendapat masing-masing.
Katanya, jika umat Islam boleh bersikap toleransi terhadap penganut agama lain seharusnya mereka juga boleh bersikap sedemikian terhadap saudara seagama.

"Apa yang penting, kita terima perbezaan pendapat itu dan berhenti membunuh satu sama lain kerana kita sembah Tuhan yang sama, mengikut nabi yang sama dan berpandu kepada kitab yang sama.

"Jika kita saling bunuh membunuh, musuh Islam akan bertepuk tangan kerana gembira kita melakukan kerja itu bagi mereka, jadi sudah tiba masanya kita semua berhenti melakukan keganasan sesama Islam," katanya ~ Utusan

Dan pada 24 Julai pula.. ini laporan mengenainya..

Pengembangan ajaran Syiah di negara ini akan memecahbelahkan lagi umat Islam yang pada ketika ini sudahpun lemah kerana perbezaan fahaman politik, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Sehubungan itu, beliau menegaskan, ajaran berkenaan perlu disekat agar tidak menular dalam masyarakat Islam kerana amat berbahaya sehingga boleh mencetuskan permusuhan seperti mana berlaku di beberapa negara luar.

“Kita tidak menyoal agama mereka tetapi yang kita tahu apabila ada fahaman Sunni dan Syiah, maka selalu berlaku permusuhan sehingga berperang dan membunuh, ini boleh dilihat berlaku di beberapa buah negara seperti Pakistan serta Iran.

“Sebaliknya, di sini kita bernasib baik kerana kita Ahli Sunnah Wal Jamaah, orang Sunni dan pengikut Imam Shafie,” katanya kepada pemberita ketika membeli-belah di Pekan Rabu Alor Setar.~ Utusan

Sebab kenyataannya berbeza ialah cuma untuk mengalihkan perhatian rakyat dari masaalah sebenar kata  Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub...

"Tindakan menggembar-gemburkan isu Syiah semakin kelihatan seperti tindakan terancang untuk mengalihkan perhatian orang-orang Melayu dari isu-isu yang lebih menekan mereka seperti kenaikan kadar jenayah yang semakin menakutkan dan kenaikan harga barangan.

"Tetapi tindakan itu pasti tidak akan berjaya kerana rakyat sudah semakin tahu dengan taktik mengalihkan perhatian itu," kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

Salahuddin juga melihat apa yang dilakukan itu sebagai lanjutan untuk "mengepung penyokong dan sokongan".

"Boleh dikatakan orang-orang Melayu adalah satu-satu pasaran yang masih terbuka untuk kepentingan politik Umno.

"Umno tahu ia tidak akan dapat menipu semua orang. Tetapi apa yang terus dilakukan oleh parti itu adalah semata-mata untuk mengepung penyokong dan sokongan sedia ada dari terlepas kepada pihak lain.

"Penyokong dan sokongan yang sedia ada perlu dilalaikan dengan perkara-perkara yang sensasi supaya mereka tidak sensitif langsung dengan isu-isu lain yang lebih menekan kehidupan rakyat," katanya.

Malah, katanya lagi, sering kali berlaku apa yang disensasikan untuk mengepung penyokong dan sokongan itu bukannya berasaskan kebenaran tetapi sengaja untuk menimbulkan keraguan.

"Sudah terlalu kerap kita melihat isu-isu yang disensasikan itu hanyalah semta-mata bertujuan untuk menimbulkan keraguan dan akhirnya terbuktikan tidak benar sama sekali," kata beliau ~ Harakahdaily

Malaysia merupakan salah satu pihak yang telah menandatangani Deklarasi Islamabad 2007 yang menjelaskan sebarang tindakan mengganggu penganut taifah Syiah adalah satu bentuk pencabulan hak asasi manusia yang serius.

Deklarasi yang ditandatangani oleh Menteri Luar ketika itu, Datuk Syed Hamid Albar menegaskan taifah Syiah ialah taifah yang sah di dalam Islam.

Itu adalah kata-kata Setiausaha Pergerakan As-Sajjad di ( SINI )

Kes Tembak Mati Meningkat.. Bussines Ini Pun Meningkat..


Peningkatan kes tembak mati yang drastik baru-baru ini telah menyebabkan satu perniagaan juga meningkat naik.

Rakyat Malaysia yang selama ini terkenal mementingkan keselesaan dalam perjalanan menggunakan kenderaan mereka kini mencari cara untuk menjadikan kenderaan mereka kalis peluru.

Pemeriksaan menunjukkan bahawa untuk menjadikan tingkap kereta Perodua Kancil kalis peluru, kos yang diperlukan ialah RM1,000 dan ia sudah pasti lebih mahal untuk model lain.

Sumber dari sebuah syarikat kereta Jerman mendedahkan bahawa salah satu model utama mereka, yang merupakan versi kalis peluru sepenuhnya, berharga sekitar RM5 juta.

Sementara itu, Pengarah STEC Laminates, James Thomas berkata pertanyaan untuk perlindungan keselamatan kereta telah meningkat pada minggu lepas.

Terdapat juga yang bertanya untuk menggantikan tingkap cermin rumah mereka dengan cermin yang kalis peluru.

Many looking to bulletproof their vehicles 

PETALING JAYA: Malaysians, who are known for pimping their ride, are now looking to bulletproof their vehicles. 

There have also been enquiries on making the windows of their houses bullet proof. 

A check showed that one can bulletproof the windows of a Perodua Kancil windows from around RM1,000 but it can be more expensive for other models. 

A source from a German car company revealed that one of their flagship models, which is a fully bulletproof version, would cost around RM5mil. 

Meanwhile, STEC Laminates director James Thomas said enquiries for security protec-tion of cars have increased during the last week. 

“Our main market is not in Malaysia. We export our materials to 30 other countries. 

“Since the shooting incidents, enquiries have increased and we have received five calls in one week,” said Thomas. 

STEC Holdings specialises in armour resistance units, which were initially made for smash-and-grab cases but Thomas said the dense material of the unit also protects the vehicle from bullets. 

“The armour reduces the velocity of the bullet and it does not penetrate the armour. 

“The material is specially developed and can stand up to three to five gunshots at a time,” he said, adding that bulletproof cars in Malaysia are commonly used by corporate figures and politicians. 

A Secu Glass Sdn Bhd representative claimed that people have enquired for bulletproof glass for houses and vehicles. 

She also said that orders had increased after the recent spate of shooting incidents as more people are concerned for their own safety. 

Bulletproof glass, which is also known as ballistic glass, is a type of strong but optically transparent material that is resistant when struck by bullets. 

It is common in the market and according to Road Transport Department, there are no regulations when it comes to bulletproof vehicles and it is based on the owner’s initiative to install it on their vehicle. 

Puspakom also said there are no regulations or licensing when it comes to bulletproof vehicles ~ The Star

Akhirnya ada juga yang diturunkan oleh Kerajaan..

Setelah rakyat menyaksikan kenaikkan harga barang yang bertali arus dan mendengar saranan bodoh Menteri-Menteri yang terdiri dari pemimpin-pemimpin UMNO akan cara-cara untuk mengatasinya.. 

Akhirnya ada juga yang berhasil diturunkan oleh Kerajaan... walaupun diiturunkan yang bakal menerima padah ialah rakyat juga..

Ini kerana bukan semua rakyat Malaysia menyedari dan mengetahui telah dilaksanakan pengurangan had laju di jalan persekutuan dan negeri di seluruh negara sepanjang Ops Selamat 3 yang bermula hari ini hingga 18 Ogos ini sempena Aidilfitri.

Oleh itu yang memandu mengikut had laju di papan tanda akan melanggar had laju yang telah ditetapkan sempena Aidilfitri itu...


KUALA LUMPUR – Pengurangan had laju 10 km sejam (km/j) di jalan persekutuan dan negeri di seluruh negara akan dilaksanakan sepanjang Ops Selamat 3 yang bermula esok hingga 18 Ogos ini sempena Aidilfitri.

Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof berkata, sepanjang tempoh itu, kelajuan di jalan persekutuan akan diturunkan kepada 80km/j berbanding 90km/j manakala had laju di jalan negeri ialah 70km/j berbanding 80km/j sebelum ini.

“Pengurangan had laju ini adalah bagi memastikan keselamatan pengguna semasa pulang ke kampung dan kami berharap pengguna dapat mematuhi had laju yang ditetapkan itu,” katanya kepada pemberita pada majlis berbuka puasa bersama mahasiswa Sarawak di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini malam ini. 

Seramai 250 pelajar kelahiran Sarawak yang menuntut di Institut Pendidikan Guru, Universiti Malaya, Universiti Islam Antarabangsa dan Universiti Teknologi Mara serta beberapa kolej swasta dirai dalam majlis itu.


Selain itu Fadillah juga memaklumkan bahawa pihaknya telah mengarahkan kerja-kerja membaiki jalan raya termasuk yang dilakukan syarikat konsesi lebuh raya turut dihentikan sepanjang Ops Selamat 3 bagi memastikan keselesaan pengguna dan kelancaran trafik.

“Pengecualian untuk menyelenggara jalan hanya diberikan dalam situasi kecemasan dan kritikal seperti berlaku tanah runtuh atau kerja menampal lubang yang boleh membahayakan pengguna,” katanya.

Beliau turut memaklumkan bahawa pasukan peronda yang terdiri daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) Daerah juga akan melakukan rondaan pada waktu pejabat untuk memantau sebarang kerosakan jalan raya sepanjang tempoh itu, dengan rondaan lebih kerap akan dilakukan pada waktu hujan.

Sementara itu dalam ucapannya, Fadillah menasihatkan penuntut agar menggunakan peluang yang ada untuk menimba ilmu dan tidak terlibat dalam kegiatan tidak berfaedah sehingga merugikan diri dan tidak berpeluang untuk menabur bakti di negeri asal mereka.

 “Sebagai mahasiswa kamu menjadi harapan keluarga dan sudah bijak berfikir. Jangan mudah terlibat dengan perkara tidak baik dan yakinlah bahawa kepimpinan negara cuba melakukan yang terbaik dan sentiasa peka dengan permasalahan yang dihadapi kamu,” katanya. - Bernama

Gambar-gambar dari tempat kejadian kemalangan yang akibatkan Pemain Hoki Negara maut..


Pemain hoki kebangsaan, Chua Boon Huat, 33, maut selepas terbabit dalam kemalangan apabila kereta yang dinaikinya melanggar sebuah lori di Lebuh Raya Damansara-Puchong (LDP) dekat Stesen LRT Kelana Jaya di sini pukul 2.25 pagi Khamis.

Menurut jurucakap polis, Kereta Proton Perdana dipandu Chua, dipercayai terlanggar sebuah lori tangki air, di LDP dalam kejadian jam 2.25 pagi itu.

Pasukan Bomba dan Penyelamat Damansara diketuai seorang pegawai dan lima anggota dikejarkan ke tempat kejadian untuk mengeluarkan Chua yang tersepit dalam keretanya.


Beliau berkata, Chua mengalami kecederaan parah di kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian. 

“Mayat telah dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk bedah siasat,” katanya.

Chua yang berasal dari Bukit Cina, Melaka merupakan antara pemain hoki paling lama bermain untuk skuad kebangsaan.

Mendiang mula beraksi untuk pasukan negara sejak berusia 17 tahun dan pernah beraksi untuk skuad hoki negara di Sukan Komanwel 1998.

Antara pencapaian mendiang Chua Boon Huat bersama Pasukan Hoki Negara:- Gangsa di Asian Games 2002 Busan, Perak di Sukan Komanwel 1998 KL.

Gangsa di Sukan Komanwel 2006 Melbourne dan Gangsa di Hockey Asia Cup Chennai 2007.


Sumber gambar datangnya dari : Facebook Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor

Ali Rustam dah tidak siuman sebab kalah dalam PRU?


PAS mengatakan integriti polis boleh dipersoalkan dalam menangani kes jenayah terutama membabitkan kes bunuh senjata api yang semakin kerap berlaku kebelakangan ini.

Menurut Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, ketelusan polis yang kononnya bebas dari penyelewengan dan rasuah diragui sehingga berlakunya kes tembak terhadap Pengerusi Mywatch R Sri Sanjeevan Ramakrishan akibat dari tindakan mangsa dalam cubaan mendedahkan nama polis yang dikaitkan dengan kegiatan kumpulan gangster dadah.

Kerana itu pentingnya untuk menubuhkan sebuah badan perisikan bebas bagi memantau kes jenayah dan badan ini tidak harus melibatkan mereka yang mempunyai kepentingan dengan polis,” kata Mohamad apabila dihubungi The Malaysian Insider.

Beliau memberikan kenyataan mengulas komen bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang menuduh Pakatan Rakyat (PR) menjadi sebab peningkatan kes bunuh senjata api kerana parti tersebut memaksa kerajaan memansuhkan Akta Ordinan Darurat (EO) dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Menyifatkan komen Ali Rustam sebagai tidak siuman beliau menegaskan kewibawaan polis boleh dipersoalkan kerana mereka mengambil masa terlalu lama menyelesaikan sesuatu kes dan belum berjaya menangkap suspek.

Dia (Ali Rustam) terlupa agaknya kes bunuh Altantuya siapa yang bunuh ? Polis.. jadi mengapa dia nak buat kenyataan sedemikian sedangkan dia tahu jenayah boleh dilakukan oleh sesiapa saja bukan sebab pemansuhan Ordinan Darurat itu tak masuk akal,” tegas Mohamad yang dikenali sebagai Mat Sabu.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong berkata tuduhan dilemparkan Ali Rustam itu tidak masuk akal kerana keputusan menghapuskan undang-undang itu bukan diputuskan PR.

"Beliau boleh menyalahkan Datuk Seri Najib Razak kerana Perdana Menteri itu yang menghapuskan undang-undang tersebut,"katanya lagi.

Beliau yang menolak dakwaan itu berkata masalah dari pihak polis apabila mereka kekurangan anggota dalam Jabatan Siasatan Jenayah.

Ini masalah pengagihan anggota apabila separuh dari mereka diletakkan di Jabatan Pentadbiran dan hanya 2000 pegawai penyiasat yang tinggal ini kena melakukan semua kerja kerana itu hasil siasatan forensik tidak efektif,"tambah beliau lagi.

Ini berbeza di peringkat antarbangsa, apabila setiap pegawai hanya menyiasat lima atau enam saja kes setiap bulan.

Berita Harian melaporkan hari ini , Ali Rustam berkata PR menjadi punca peningkatan kes bunuh senjata api ekoran pembangkang itu yang mahu kerajaan memansuh EO dan ISA.

Menurut Anggota Majlis Tertinggi Umno itu, jelas pembangkang harus dipersalahkan diatas permintaan mereka itu.

Dalam hal ini, pembangkang perlu bertanggungjawab atas apa yang berlaku ” katanya seperti dipetik akhbar tersebut.

Pada masa sama, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ekoran dari penghapisan EO dan Akta Kediaman Terhad, pihaknya akan mencadangkan menubuhkan jawatankuasa kecil kabinet bagi membantu polis menangani kes seperti ini.

Katanya 90 peratus daripada jenayah berat berlaku sekarang dilakukan bekas banduan yang kembali membalas dendam terhadap saksi yang menyebabkan mereka ditahan di bawah EO

Terdahulu Pengerusi badan pemantau jenayah, Mywatch Sanjeevan ditembak oleh seorang dari dua lelaki India di persimpangan Taman Cempaka, Bahau, Jempol kira-kira jam 3.40 petang ketika mangsa sedang memandu kereta jenis BMW bersama seorang rakannya menghala ke Pekan Bahau.

Sebelum kejadian itu, Sanjeevan membuat laporan polis mengenai ancaman nyawa terhadapnya kerana merancang membuat pendedahan berkaitan dakwaannya mengenai sebahagian pegawai polis terbabit dalam sindiket jenayah berat.

Ia disusuli dengan kejadian bunuh Pengasas Bank Islam Am Bank Hussain Ahmad Najadi berasal dari Bahrain ditembak mati di kawasan letak kereta di Lorong Ceylon, Kuala Lumpur.

April lalu Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/Cukai Dalam Negeri) dilaporkan mati ditembak ketika dalam perjalanan ke pejabatnya di Putrajaya bagaimanapun sehingga kini pihak polis masih belum berjaya menangkap suspek.

Surat Terbuka Ke 2 Untuk Tuan Guru Nik Aziz..


Saya menekuni tulisan-tulisan ‘balas’ yang di buat oleh Nasrudin Hassan semalam dan yang terbaru dari Zaharudin Muhammad pada pagi ini.

Secara sepintas lalu kedua-duanya seakan memperlekehkan coretan saya buat Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz atau bahasa mudahnya, surat saya tersebut tiada nilainya dan ia ‘dibakul sampahkan’ oleh kedua mereka.

Namun tidak mengapa, yang pastinya semua orang baik kalangan ahli dan penyokong PAS mahupun yang bukan dapat melihat satu perkara yang pasti iaitu memang wujud puak-puak atau team yang bercakaran dalam PAS sekarang ini!

Inilah yang di bimbangi oleh saya dan rasanya inilah yang di bimbangi oleh semua ahli dan penyokong PAS dan respon mereka berdua mengiyakan perkara tersebut.

Walaupun saya di tuduh menabur fitnah dengan susunan ayat yang menarik oleh Nasrudin selaku penceramah yang hebat namun dengan penuh rendah diri dan keinsafan saya ingin meminta semua pihak berlapang dada serta membuka minda dan mata dengan seluas-luasnya berkenaan isu ini.

Yang dikatakan fitnah bertebaran, fitnah makin marak di susuli oleh pelbagai ayat-ayat Al Quran ddan hadis memperingatkan betapa bahayanya fitnah dan celakanya mereka yang menyebarkan fitnah membuatkan semua orang terlupa fitnah yang sebenarnya ialah masalah kedua-dua puak ini!

Baik dari yang di gelar ulamak mahupun profesional. Dua-dua memainkan peranan umpama api dalam sekam, tikam-menikam antara satu sama lain, dalam mesyuarat lain keluar mesyuarat lain pula halnya.

Keputusan mesyuarat belum keluar tapi ‘wassup’ dah lima kali pusing dunia mencari sasaran untuk di war-warkan.

Siapakah pelaku ini semua? Mereka inilah dari kalangan yang di gelar ulamak dan profesional dalam jemaah yang kita sayangi ini.

Kalau ada yang melenting marahkan saya mengaitkan Nasrudin dengan Lynas dan juga Nik Abduh dengan gaya hidupnya yang mewah tidak sebanding Tuan Guru, saya pohon kemaafanlah atas teguran tersebut tetapi saya ingin tegaskan di sini bahawa saya tidak sama sekali secara semborono menuduh atau memfitnah mereka berdua.

Walaupun Nasrudin menaip panjang berjela akan alkisah kewangan beliau dan betapa sederhananya penghidupan beliau, saya cuma mampu menggelengkan kepala membaca karangan beliau tersebut.

Saya tidak menyangka sampai begitu sekali melalutnya beliau bercerita sebegitu rupa. Bahkan pengakuan beliau jugak membuka pelbagai persolan baru bagi yang tidak tahu dan menimbulkan rasa loya di tekak mereka yang mengetahui cerita sebenar.

Cukup setakat ini berkenaan isu tersebut, insya Allah selepas raya nanti saya akan berkunjung lagi ke Beserah antaranya bagi menyambung kembali kajian tentang beberapa perkara termasuk berkenaan isu Lynas yang meruntuhkan PAS di sana dan juga isu yang melanda Umno tempohari iaitu isu lembu tetapi bukan NFC tapi lembu korban.

Dan satu lagi saya cuit beliau dengan kontraktor Lynas tetapi di jawab panjang lebar hubungan dengan Lynas.

Entahla... Justeru itu saya sekali lagi merayu kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz selaku Mursyidul Am PAS untuk bertindak segera atas fitnah besar yang melanda jemaah sekarang ini.

Walaupun ada yang mencerca dan memaki saya atas sebab mendedahkan isu ini di khalayak umum tetapi apa pilihan lagi yang saya ada?

Saya sayangkan jemaah saya dan saya tidak peduli dari team mana sekalipun sekiranya bersalah mereka mesti di hukum dan perkara ini tidak boleh di diamkan dan menunggu sahaja perwakilan membuat keputusan pada muktamar.

Alasannya mudah, sementara menunggu sampai masa muktamar kedua-dua team ini akan terus-menerus bergerak mencari pengaruh dan membina kekuatan sendiri dan akan mengeruhkan lagi keadaan dan ukhuwwah sesama kita.

Lihat sahaja ayat Zaharudin yang terbaru ini, jelas beliau bertegas tidak akan berundur dari pendirian beliau iaitu Khalid Samad dan kumpulannya adalah pengkhianat kepada jemaah.

Dan selepas ini Khalid pula mungkin akan bertegas mempertahankan dirinya.

Jadi apa akan jadi kepada kami ahli bawahan ini? Masing-masing akan saling cantas-mencantas antara satu sama lain menjelang muktamar nanti bagi memastikan tiada seteru mereka berada pada tampuk kepimpinan akan datang.

Yang menjadi mangsanya ialah ahli bawahan dan pencinta PAS. Andai kata team Zaharudin yang menang dan menguasai kepimpinan, belum tentu mereka ini betul. Yang betulnya adalah berdasaran kepala otak mereka saja.

Begitu jugak dengan Khalid Samad dan pasukannya yang di labelkan sebagai anai-anai, anwarinas, Ikram, JIM dan sebagainya, belum tentu boleh di pakai sebenarnya.

Tetapi yang pastinya kesemua mereka adalah ahli PAS dan wajar kita mempercayai kedua-dua mereka ini mempunyai niat yang sama untuk memperjuangkan dan mempertahankan dasar dan cita-cita PAS. Cuma mungkin cara dan pendekatan yang berbeza.

Di sini perlunya Tuan Guru selaku orang tua parti yang tegas dan berwibawa untuk campurtangan segera memanggil kesemua mereka untuk bersemuka seberapa segera sebelum kawasan-kawasan sibuk bermesyuarat selepas Aidilfitri ini.

Saya mengharapkan agar janganlah kepimpinan membiarkan perkara ini semakin parah. Saya redha di tuduh pembawa fitnah dan sebagainya tetapi Allah Maha Mengetahui niat sebenar saya.

Saya bukanlah membangunkan fitnah yang tidur. Saya cuma menggerakkan orang yang tidur terlalu lena dek kerana kekenyangan berbuka tanpa menyedari api fitnah sudah memakan tilam dan bantal di bawah tiduran mereka.

Saya juga faham besarnya dosa menabur fitnah apatah lagi di malam-malam akhir Ramadan ini tetapi saya berpendirian lebih besar dosa membiarkan fitnah yang membara ini memakan ikhuwwah sesama kita tanpa bertindak apa-apa.

Sama-sama kita berdoa agar Allah memberi petunjuk kepada kita semua, semoga kita bertemu jalan pulang yang sebenarnya.

Andainya setelah di beri nasihat dan teguran ada yang masih berdegil, kita serahkan kepada Allah untuk menentukan apa yang terbaik di sisi-Nya untuk yang terlibat.

~ Mohamad Abdullah

Ketua Pemuda Gerakan Persoal Hukum Hudud Sambil Serlahkan Kejahilannya..


Inilah yang terjadi bila seseorang yang jahil cuba mempertikaikan tentang sesuatu perkara yang dipercayai tidak langsung diketahuinya secara mendalam..

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang mendakwa undang-undang Islam yang dicadangkan oleh Pemuda PAS tidak mampu menyekat kadar peningkatan jenayah pada masa ini.

Beliau menolak cadangan yang dibuat oleh Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan Tantawi untuk memperbaiki undang-undang sediada, sambil menyifatkan cadangan Nasruddin itu sebagai "obsesi peribadi ke arah undang-undang hudud."

Sambil menyerlahkan kejahilannya dalam hukum Hudud, Tan mempersoalkan apa perbezaan undang-undang Islam dengan undang-undang yang ada sekarang kerana sudah ada hukuman mati bagi mereka yang menggunakan senjata api dalam menjalankan jenayah.

"Tidak ada keperluan untuk menggantikan undang-undang sedia ada dengan hudud.

"Apa perbezaan ia akan lakukan walaupun kita menukar keseluruhan undang-undang jenayah di negara kita kepada undang-undang Islam?

"Adakah terdapat apa-apa hukuman yang lebih tinggi daripada kematian?" tanya Tan dalam satu kenyataan ~ FreeMalaysiaToday

Sebelum ini dalam satu kenyataannya kepada Malaysiakini lewat petang semalam, Nasarudin dilaporkan berkata..

Undang-undang Islam boleh menggantikan kekosongan akibat penghapusan Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA) dan Ordinan Darurat (EO) yang dikatakan punca meningkatnya kadar jenayah akhir-akhir ini, kata Pemuda PAS.  
Ketuanya Nasrudin Hassan (kiri) berkata, setelah sekian lama negara ini menggunakan "undang-undang ciptaan manusia", gejala jenayah terbukti bukan sahaja tidak menurun, bahkan semakin parah.

"Undang-undang Allah ada keberkatan, (ia mekanisme) tegah dan kawal daripada Allah SWT yang selama ini hilang dari perlaksanaan undang-undang negara kita dan akhirnya jenayah tidak pernah surut," katanya. 
 
Beliau berkata demikian ketika diminta menjelaskan lanjut cadangnya sebelum ini yang menggesa undang-undang syariah digunakan bagi membanteras jenayah, daripada aspek mekanisme dan kaedah pelaksanaannya.  
Anggota Parlimen Temerloh itu pada 31 Julai lalu berkata, jika negara buntu dan pihak berkuasa mati kutu menangani jenayah yang meningkat mendadak, undang-undang syariat Islam mesti dikuatkuasakan sebagai alternatif dari "kegagalan teruk" sistem sedia ada.  
Beliau berkata, undang-undang itu bukan sahaja dapat membanteras jenayah, tetapi juga memastikan keadilan kepada semua kaum, terutamanya kepada mangsa jenayah.  
Nasrudin bagaimanapun tidak menjelaskan secara terperinci cadangannya tetapi membayangkannya dalam bentuk "akta baru" bagi menggantikan ISA dan EO.

Malang buat negara.. walaupun sudah berpuluh tahun bersama dengan Parti yang kononnya memperjuangkan Bangsa dan Agama.. namun jelas tidak sedikitpun tentang Hudud yang diketahui oleh Ketua Pemuda Gerakan itu..

Bagaimana UMNO masih boleh berbangga kononnya merekalah pejuang Bangsa dan Agama sedangkan teman seperjuangan mereka sendiri gagal mereka tarbiah?

Sajak Dari Rosmah Buat Semua..


Sebelum korang menghayati sajak yang telah dibacakan oleh DS Rosmah Mansor di Auditorium Mindef semalam, cuba korang perhati dan anggarkan berapakah nilai barang-barang kemas yang dipakai oleh Rosmah dalam gambar di atas ni..

Sebagai isteri seorang pemimpin negara, saya berasa terpanggil untuk menyatakan sesuatu kepada Anda semua:

Jangan sekali-kali kita memperjudikan keamanan dan kestabilan Malaysia yang tercinta.. 
Kalau kita leka dan berdegil juga Nanti buruk padahnya.. 
Anak cucu kita akan merana lalu bertanya, 
Kenapa generasi Datuk dan Nenekku melakukan perkara durjana 
Memfitnah, bergaduh dan dengki khianat berlaku... berleluasa 
Sehinggakan kami terpaksa mengalami kesan-kesannya 
Wahai rakan dan taulan, Fikirkanlah semasak-masaknya 
Jangan kita tersilap langkah Sehingga negara ditertawakan oleh dunia 

Wahai Pahlawanku sekalian, Teruskan perjuangan 
InsyaAllah Anda semua dipandang mulia disisi Tuhan 
Dan juga dimata kami yang cintakan keamanan 

Nukilan: YABHG. Datin Paduka Seri Hajah Rosmah Mansor 1 Ogos 2013 di Auditorium Mindef, Kuala Lumpur

Kes Tembak Ke 4 dalam minggu ini.. Seorang Peniaga pula menjadi mangsa..


Seorang peniaga emas cedera terkena tembakan yang dilepaskan ke arahnya ketika kenderaan beliau berhenti di lampu isyarat Jalan Makmur, Pandan Indah, di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya ACP Amiruddin Jamaluddin berkata dua lelaki yang menaiki motosikal Yamaha berwarna biru menghampiri kereta Toyota Camry yang dipandu peniaga itu pada pukul 8.45 pagi.

"Seorang daripada lelaki terbabit melepaskan tiga das tembakan ke arah peniaga emas itu menyebabkan Wong Foo Yui, 34, cedera di bahu," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata dalam keadaan cedera, Wong memandu keretanya ke Balai Polis Pandan Indah, yang terletak kira-kira 500 meter dari tempat kejadian, untuk mendapatkan bantuan.

Amiruddin berkata Wong, yang berasal dari Jalan Klang Lama, kini dirawat di Hospital Ampang dan keadaannya dilapor stabil. 


Kes tembak hari ini adalah yang keempat dalam tempoh lima hari minggu ini. Isnin lepas, Pengasas Arab Malaysian Bank Hussain Ahmad Najadi, 75, maut manakala isterinya, Chong Mei Kuen, 49, cedera parah ditembak dari jarak dekat di parkir kereta selepas keluar dari sebuah tokong Cina, Kuan Yin Temple, di Lorong Ceylon, di sini.

Pada 29 Julai juga seorang lelaki cedera parah di paha kanan selepas ditembak ketika berhenti di lampu isyarat simpang empat Jalan Mengkuang, Bukit Mertajam di sini.

Rabu lepas pula, pemandu van kilang N. Jeevandran, 26, ditemui mati dengan dua kesan tembakan di atas kiri perut dan bahagian kanan bawah pinggang di persimpangan Jalan Permai Utama, Parit Buntar, Perak. - Bernama

Video Kerajaan dikritik rakyat di RTM, gara-gara gantikan Proton dengan Honda..


Satu surat pekeliling untuk mengumumkan penggantian kereta Proton Perdana Executive dan Proton Inspira kepada Honda Accord 2.4L dan 2.0L telah pun dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia.

Penggantian kereta rasmi ini akan dilakukan secara berperingkat dengan keutamaan diberikan kepada pegawai yang sedang menggunakan Proton Perdana Executive.

Surat bertarikh 29 Julai ini mengesahkan bahawa Proton Perdana Executive yang digunakan oleh Anggota Pentadbiran, Yang di-Pertua dan Timbalan Yang di-Pertua Dewan Negara/Dewan Rakyat, Hakim dan Pegawai Perkhidmatan Awam Gred Utama/Khas A akan ditukarkan kepada Honda Accord 2.4 liter.

Sementara itu untuk Pegawai Perkhidmatan Awam Khas/Gred B dan C yang menggunakan Proton Inspira, mereka akan dibekalkan dengan Honda Accord 2.0 liter.

Surat ini telah dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan.


SUATU masa dahulu kerajaan Pakatan Rakyat, Perak di bawah pentadbiran Menteri Besar, Nizar Jamaluddin dikecam hebat gara-gara menukar kereta rasmi kerajaan negeri daripada Proton Perdana kepada Toyota Camry.

Tujuan kerajaan negeri Perak mahu bertukar kepada Toyota Camry pada waktu itu adalah untuk mengurangkan kos penyelenggaraan (maintenance) yang mahal terpaksa ditanggung setiap bulan.

Proton Perdana, faham-faham sajalah kos meragamnya yang sangat tinggi dan dilihat sebagai pembaziran terhadap wang rakyat.

Namun begitu, niat baik ini menerima kecaman hebat daripada pejuang-pejuang Melayu yang tiba-tiba bersifat terlebih patriotik.

Malah RTM turut menemubual beberapa orang macai-macai UMNO..

Saksikan!!


Kemana menghilang macai-macai ini sekarang agaknya?